You are here

FÅA- SHO - EFFOA

TimoSylvänne's picture

Äänimeren Varustamohistoriaan lisäsin lyhyen Effoa historiikin.
Klikkaa sinistä riviä alapuolelta:

FÅA - SHO - EFFOA

Forums: 

FÅA on ikäänsä ja kokoonsa nähden ollut harmillisen vähän näkyvillä näillä mahtavilla sivuilla. Hienoa, Arnold Kallio on avannut hanan.  

Nyt olisi hyvä aika, kun aikalaisia vielä on, vahvistaa tai ei -vahvistaa oliko esim SHO/Effoa saituri varustamo? Ehkä eräänä saituruuden mittarina voidaan pitää ruoan laatua ja sen määrää. Tässäkin laivakohtaiset erot sotkevat objektiivista arviointia. Mutta aina voi yrittää!? Ps eräässäkin toisessa, kiertokirjeiden luvatussa yhtiössä, kerrotaan ainakin jossain vaihessa olleen määräys "sisäfilettä ei saa laivoille ostaa". Samaan aikaan kun lenkkimakkara oli kalliimpaa kuin file!

Sailor

"Nälkärenkaat korsteenin ympärillä". "Voita ei nähnyt muualla, kuin keulan napissa". "Poosu vahti ruoka-aikana, kuka levittää voita näkkärin reikäpuolelle ja sai palkaksi punkata rissan koijassa". Kuulostaako tutulta?

Minä kuulin noita juttuja 60-luvun alkupuoliskolta aina tuonne 70-luvun puoliväliin. Aikana, jolloin ei tunnettu vuorottelusysteemiä. Vakimiehistö seilasi talvet ja piti lomaa kesät. Myllyjen listoilla juhli silloin ns.puistoporukka, joka oli talven yli selvinnyt enempi sopparuoalla ja satunnaisilla kyrsän pätkillä. Nämä 'skönärit' olivat pahimpia kikkaajia, kun viikon pystyynvedon jälkeen saivat itsensä revittyä ruokapöytään. Nämä herrat keksivät ja levittivät noita paskajuttuja. Kuten tiedämme, negatiivinen 'tieto' ei tarvitse itämisaikaa, huippusato syntyy ennätysajassa ja satoa mainostivat hengenheimolaiset, nekin, jotka ei olleet ikinä edes jalkaansa parjatun varustamon laivankannelle laskeneet. Ei FÅA yksin ollut leimasimen alla. 

En itse ole ollut FÅA:lla, mutta kymmeniä kertoja on tullut tehtyä laivastovierailuja. Koskaan eivät kaverit pyytäneet, että tuo ruokaa tullessasi. Hiukopaikan tullen vierailijalle avattiin jääkaapin ovi ja sanottiin:"ollos hyvä, otahan toinenkin". Aliravitut ammattiveljet oli sitten varmaankin pantu sikeliin, kun ei niitä koskaan näkynyt. 

Aiheeseen liittyy seuraava tositarina. Vappuaatto 60-luvun Napolissa. Kaijassa peräkkäin FÅA:n Hesperus, Finnlines'in Finnkraft ja YYA-valtion alus. Vieraanani Finnkraftissa oli Hesperuksen tunkki, Kauko "Kamala" Koskinen. Istuskeltiin Kraftin ahteritäkillä pientä särvintä ja 'simaa' nautiskellen, kun jonon jatkona olevan YYA-laivan keulapakalta kuului selvällä suomenkielellä kutsu vappujuhliin. Eestiläinen huutelija. Politrukin luvalla. No sinnehän me. Messissä juhli koko laivan jengi. Pöydissä kolhiintuneita peltimukeja, väkiviinää ja mustia limppuja. Tuon tuostakin seinällä oleva kovaääninen räsähteli eloon, juhlijat sieppasivat lätsät päästään ja hiljenivät kuuntelemaan politrukin opastusta oikealla tiellä pysymiseksi. Ja sitten taas lätsät päähän, kalisteltiin peltimukeja ja murrettiin limpusta pala kyytipojaksi. Tuli muutaman kalistelun jälkeen aika kysäistä kutsujaltamme, että milloin syödään. "Ei syödä, ei ruokaa, kun sipsu ei toimita mitään ilman maksutakuita", kuului hiljainen kuiskaus. Vilkaistiin "Kamalan" kanssa toisiamme, poistuttiin kaikessa hiljaisuudessa omiin 'koteihimme'. Palattiin takaisin, Kaukolla muutama sisäfilepötkö ja minulla sylillinen jäisiä lauantaimakkara- ja meetfurstitankoja. Kumottiin tuomisemme messin pöytään. Seuraavalla kusikäynnillään Kauko ei palannutkaan pöytään. Lähdin vuorostani samoille asioille. Jouduin kidnapatuksi, suoraan sanoen reväistyksi sisälle yhteen hyttiin. Emännän hytti. Siinä selvisi, miksi Kaukoa ei toviin näkynyt. Pyykkäri oli vääntänyt kuivaksi, kuten Kauko asian selitti.

Löytyi filettä nälkärengaslaivastakin.

 

Pitkään Effoalla seilannut, nyt jo albatrossi, kipparismies luennehti asiaa diplomaattisesti: "Kyllä siellä perusruokaa sai..." Ehkei se "kikkaaminen" siten ollut pelkästään kesävikarianttien yksinoikeus? Ruoka on kuitenkin merellä eräs tärkeimpiä viihtyvyystekijöita, ja kääntäen.

Ns trissa-järjestelmä ilmeisesti osaltaan laski muonan tasoa sekä laadullisesti että määrällisesti.Vaan osasivat ne isommissakin laivoissa ja yhtiöissä pihistellä ja pilata sekä myös besorgata muonavaroja. Tämähän on totuus!?