Sotakirjailija seilasi Nielsenillä

Lähettänyt PekkaKarppanen

Reino Lehväslaiho tunnetaan laivoissakin lukuisista sotaromaaneistaan. Harva tietää, että mies on hankkinut leipänsä myös merimiehenä. Kirjailija ja sotakamreeri Lehväslaiho liittyi Merimiesunioniin vuonna 1939, kun palveli Aura -laivassa jungmannina. Sota keskeytti merimiesuran, ja vasta 17-vuotias nuorukainen meni jo mukaan talvisotaan. Hän osallistui myös jatko- ja Lapin sotaan haavoittuen kolmesti.

Sodan jälkeen Lehväslaiho työskenteli maissa jonkun aikaa, mutta kyllästyi. Sitten hän meni Unioniin ja maksoi rästit Wällärille. Seuraava jobi oli Nielsenin Kotkaan.  Eniten hän seilasi AL:llä (Suomi-Etelä-Amerikan linja). Reino Lehväslaiho kirjoitti merimieskokemuksistaan romaanin s/s Bombata, josta nyt on otettu uusintapainos.

Nimi Bombata viittaa AL:n s/s Navigatoriin, joka oli 1925 rakennetun aluksen ensimmäinen nimi. Lehväslaiho teki aluksella neljä Etelä-Amerikan matkaa.  Hän muistelee merimieselämää hienona aikana. Hyviä ystäviä ja värikkäitä persoonia on jäänyt mieleen. Kuuluisin lienee legendaarinen ”Whisky –Eklund”, joka oli tunnettu monessa satamassa. Mies kipparoi laivaa vielä yli 70 -vuotiaana.

Reino Lehväslaiho muisteli merimiesjuttuja Vapaavahdille puhelimitse syyskuun lopulla mökiltään:

”Niin se vain on, että kauppalaivaston matruusi pääsi puhumaan Linnan keltaisessa salissa Suomen 90 –vuotisjuhlissa presidentille ja muulle juhlaväelle. Olen sataprosenttinen sotainvalidi ja 90 vuotta mittarissa. Nyt on kirjat kirjoitettu.”

Reino Lehväslaiho on kirjoittanut yli 40 kirjaa. S/s Bombatan ensimmäinen painos oli loppuunmyyty, ja siitä pyydettiin divareissa kovaa hintaa. Nyt romaanista on ilmestynyt WSOY:n kustantama uusintapainos.

Forums

Luin kirjan viime syksynä ja pidin kovasti. Kirjailija oli tavoittanut jotakin siitä, miksi enemmistö merenkulkijoista ainakin ennen viihtyi ammatissaan. Merimiesammatin tunnelmaa.

Menneiltä vuosilta muistan useidenkin kollegoiden noituneen joitakin muutaman reissun kirjailijoita, joiden merimieselämän kuvaus oli pelkästään häiriköintiä, humalaa ja huoruutta.