SATTUMIA 4

Lähettänyt IlkkaYlikojola Ti, 28.06.2022 - 09:53

M/t Tebostarin päällikkö Jussi Helanto lähetti kutsukirjeen viisumia varten Klaipedan öljyterminaalin päällikölle Mr, Bakroville. Mr. Bakrov oli mukava mies ja harrasti metsästystä. Sain häneltä tuoretta villisikaa.

Neuvosto - aikana ei joustettu viisumiasioissa. Kun anomus oli hyväksytty oli sitten lähdettävä sinä päivänä mitä "pumaskaan" oli laitettu. Sattui niin, että Helanto oli töissä kun Bakrov saapui Suomeen. Helanto soitti mereltä ja pyysi, että joku hakisi Bakrovin kaivopuiston osoitteesta ja toisi hänet Raumalle. Veljeni Kari hoiti tämän homman.

Bakrovilla oli opas (lue vartija) mukana. Bakrov ja vartia sekä Helanto jatkoivat Jussin kotiin Vehmaalle. Olen aikaisemmin käynyt Helannon kotona Vehmaalla.  Paikka on meren äärellä ja erittäin kaunis luonto. Yksi erikoisuus oli Helannon naapuri joka on paikallinen kylähullu, valtakunnan johtaja natzi Pekka Siitoin. Natzi-Pekan pihalla liehui hakaristilippu ja hakaristejä oli siellä täällä. Mitähän Mr. Bakrov  ajatteli moisesta.

Bakrovin vierailu päättyi aikanaan. Kun tapasimme sitten myöhemmin Klaipedassa kysyin häneltä mikä oli parasta suomen vierailulla. Hän vastasi: se, että sain ajaa Helannon amerikkalaista autoa jossa oli automaattivaihteet. Pahin pettymys oli ettei hän päässyt isoihin tavarataloihin. Hän oli myös katkera vartiasta joka seurasi häntä joka paikkaan. Bakrov oli nähnyt, että vartialla oli myös taskuase. Eihän Bakrovilla ollut mitään aikeita loikata eikä hän ollut poliittinen henkilö. Kyllä kävi vähän sääliksi hyvää miestä.

Ilkka Ylikojola

TEBOSTAR kuvia ja historiaa