ms ASYNJA - Eka matka

Lähettänyt IlkkaYlikojola Ke, 16.03.2022 - 14:52

Juhannuksena vuonna 1959 lähtö Hesasta Turun telakalle. Hyttikaverina oli Helsingin poliisikomentajan Erik Gabrielssonin poika. Itse olin uffarikalle ja hyttikaveri oli pölykalle. En muista Gabrielssonin etunimeä joten hän on vain pölykalle. Olimme samanikäisiä 16 vuotiaita.

Siihen aikaan oli trendikästä lähteä merille töihin. Monet lähtivät harvat jäivät. Matkalla etelään pölykalle kertoi hyviä juttuja isänsä kosteista juhlista. Kuvioissa oli mukana myös Kekkonen.

Kun tulimme Las Palmasiin oli tiedossa ettei linjakastajaisia pidetä. Byssä - porukka oli suunnitellut omat "kastajaiset". Pääarkkitehtinä oli säkäkokki. Minua vietiin "casa especial" - taloon, jossa oli vain vanhoja akkoja. Sanottiin, että mene tekemään "temput" niin olet vapautettu linjakasteesta. Akka vaan levitti maton lattialle ja sanoi "ven aqui". Samassa huoneessa toinen akka pesi pyykkiä. Oli siinä kova paikka kun karkuunkaan ei päässyt. Ikkunasta kurkisteli säkäkokki ja halusi tietää, että tapahtuuko mitään.

Alasmatkalla varsinkin byssä-porukka yritti kaikella tavalla kusettaa. Jotkut menivät läpi mutta useimmat eivät. Olisi pitänyt hakea ankkurisavea, vaaccumia ja ruokkia kölisikaa.

Kun päästiin Bonikseen ihmettelin kun puhuttiin munanäyttelystä. Kun tulotarkastuksessa (komissio) viranomaiset tulivat laivaan mukana oli lääkäri joka tarkasti jokaisen vehkeet. Propuskaa ei saanut jos vehkeet eivät olleet kunnossa. Tulopäivän toinen hämmennyksen aihe oli eräs kauppias. Olin uffarimessin käytävällä kun ovesta tuli argentino. Hän huusi kovalla äänellä "haista vittu kalle. Minä Libanon poika. Osta vitunnahka viinalaukku kyrvännahka matkalaukku". Sitten se antoi nimikortin ja lähti ahteriin. Kyllä se pisti ihmettelemään.

Myöhemmin kävimme Libanon pojan liikkeessä Leanoro Alem - rantakadulla. Sen pohjoispäätä kutsuttiin pilarikongiksi. Sieltä löytyi hyvin varustettu nahkatavaraliike. Monet merimiehet ostivat ns. Libanon matkalaukun.

Lopuksi vielä yksi moka. Kun tulimme Suomeen ja Turkuun satamaduunarit kyselivät puuroa. Sanoin heille, että puuro on klo. 9. Kyllä nauratti jälkeenpäin kun tiesin mistä oli kyse.

Olin m/s Asyniassa 3 vuotta ja 4 kuukautta putkeen. Oli kertakaikkiaan mahtvan kivoja satamia ja kauniita tyttöjä. En pitänyt vuosilomia. Halusin olla vain laivassa. Ajatus oli, että työt pitää hoitaa hyvin. Olin uffarikallena, konekallena, salonkivillenä, koneoppilaana ja moottorimiehenä.

Merityöhön tuli vuoden tauko kun piti lähten armeijaan.

Ilkka Ylikojola.

Katso kuvia laivasta