You are here

Ruori ei vastaa !

JormaSallinen's picture

M/S Walki oli St Lawrence joella matkalla kohti Montrealia ja sen jälkeen Three Riversiä. En nyt ole varma, tapahtuiko seuraava juttu meno vai tulomatkalla Three Riversistä, mutta todennäköisesti menomatkalla jolloin alus taisi olla painolastissa. Matka joella eteni ihan normaalisti kunnes jossakin vaiheessa normaalia rutiinia ruorimies huusi että ruori ei enää vastaa ja ruori on kaikki oikealla. 

Laiva alkoi nopeasti kääntyä oikealle ja asiat enenivät sen jälkeen nopeasti. 1.perämies Hannu, joka oli merimiesurheilun kiivas vastustaja, eteni hämmästyttävällä vauhdilla kohti keulaa ja sinne pääsytään tiputti ankkurit veteen vauhdin hiljentämiseksi. Koneessa oli kaikki taakse, mutta näistä kaikista keinoista huolimatta laiva vain eteni vääjäämättä kohti joen rantapenkkaa. Loppujenlopuksi vauhti alkoi hiljentyä ja alus pysähtyi vajaan 50m päähän rannasta, suoraan St Lawrence joen pääluotsin kesämökin eteen (näin meille myöhemmin ilmoitettiin).

Sitten alkoi tilannearviointi. Konepuoli selvitti nopeasti, että peräsinkoneen hydrauliikka oli pettänyt, sylkäissyt öljyt pellolle ja kääntänyt ruorin tiukasti oikeaan ja siihen asentoon se oli myös jäänyt.

Alusta alettiin tutkia ja ilmeni, että vettä ei ainakaan tullut sisälle. Aluksessa oli muistaaksen myös luotsi päällä, joten hän taisi ottaa yhteyttä paikallisiin viranomaisiin ja sitten alettiin odottelemaan. Ilmeisesti lähettelin asian johdosta sähkeitä yhtiöön kuten näissä tapauksissa oli tapana. Paikalle tuli joka tapuksessa jonkin ajan kuluttua (muutamassa tunnissa) kolme hinaajaa, jotka kiskoivat omien koneiden avulla laivan takaisin väylälle ja sitten lähetettiin sukeltaja tarkistamaan aluksen pohjaa. Pohja oli ehjä, ihme  ja kumma, koska alus oli mennyt yli kolmen hiekkapankit ja yhtään kiveä ei sattunut matkan varrelle. Peräsinkonekin oli saatu kuntoon tässä vaiheessa, joten matka jatkui kohti Montrealia. Oli selvitty pelkällä säikähdyksellä.

Tässä kuitenkin nähtiin, kuinka vaikeaa oli pysäyttää nopeasti 150m pitkä alus, joka eteni 15 solmun matkanopeudella. Hannu nyt kumminkin teki ennätyksen satasen aidoissa. En tiedä, osallistuiko hänen myöhemmässä vaiheessa merimiesten urheilutapahtumiin, mutta perusainekset olivat kumminkin kunnossa. Terviiisä, jos luet tämän jutun. Toivottavasti muistin faktat oikein, koska tämä tapahtui joskus 1978.

Jorma S

Forums: