Muistoja Buenos Airesista

Lähettänyt IlkkaYlikojola

Mennään aikamatkalle 70 - luvun alkuun.
Näin Boniksen satamassa keski - ikäisen miehen, joka kävi laivan päällikköä morjestamassa. Rupesin itse Moikkaamaan ja tervehtimään tätä herraa. Meni useita reissuja ja aina näin hänet. En tiennyt hänen nimeään enkä taustoja.

Sitten kerran hän tuli juttelemaan. Puhuimme kaikenlaista mutta en muista mitä. Hän lupasi tulla juttelemaan uudestaan. Se oli taas uusi reissu kun tulimme Bonikseen. Hän piti lupauksen ja tuli laivaan. Sitten selvisi, että hänellä oli pieni toivomus. Hän pyysi, että toisin hänelle suomesta silliä ja hänen koiralleen lakritsapatukoita. Ajattelin, että hän ei kehdannut pyytää laivan päällikköä toimittamaan näitä herkkuja. Tietysti olin kiinnostunut auttamaan. Ostin suomessa Saukon sokerisuolattua silliä ja useita pakkauksia Fatzerin neekeri - patukoita.

Useita reissuja tuli tehtyä ja aina toin samat tuliaiset. Jossain vaiheessa tämä herra esitteli itsensä. Nimi Wilhelm Hilbert ei sanonut minulle mitään. Meistä tuli niin hyvät kaverukset että hän pyysi kylään viikonlopuksi.

Hilbert oli minua niin paljon vanhempi että olisi voinut olla minulle isä. Tuli viikonloppu ja lähdettiin autolla 30 km. päähän esikaupunkialueelle. Kun pääsimme perille minulle selvisi heti, että ei tämä Hilbert mikään tavallinen tallaaja olekkaan. Alakerrassa oli autotalli ja varastot sekä saunatilat. Asuinkerroksia oli kaksi. Isossa puutarhassa työskenteli puutarhuri. Kun sitten päästiin sisätiloihin pisti heti silmään valtava määrä maalaustaidetta ja kuvapatsaita jotka oli tuotu suomesta. Taideteokset olivat tunnettujen suomalaisten tekemiä.

En udellut hänen perhe-asioistaan mutta jossain vaiheessa hän sanoi, että hänen poikansa seilaa perämiehenä ruotsalaisissa laivoissa. Kun oltiin otettu muutamia paukkuja alettiin katsoa valokuva - albumeja. Valokuvista selvisi mikä on Hilbert miehiään. Kuvissa oli suomen sodanjohtoa Mannerheimiä myöten. Oli sotamarsalkka Herman Göring ja Hilbert samassa kuvassa. Kaikki kuvat olivat kauppaneuvtteluista joissa ainosataan Hilbert oli siviilit päällä.

Hilbert näytti kunniakirjaa jonka Hitleri oli allekirjoittanut. Kun pitelin kädessä "Aatun" Kunniakirjaa tuntui, että onko tämä totta. Hilbert kertoi olevansa entinen asekauppias. Suomen valtio ei voinut tilata aseita suoraan Saksasta vaan Hilbert valittiin bulvaaniksi. Aseet tulivat Ruotsin kautta ja en piti tuoda suomeen salaa ettei neuvostovakoilu saisi tietää mitään. Valokuvia oli myös laivanvarustaja Ragnar Nordströmistä. Ilmeisesti hänellä oli aseiden kuljetuksessa näppinsä pelissä. Jossain vaiheessa oli tapahtunut vuoto koska valvontakomission tultua suomeen oli Hilbertin nimi pidätettävien listalla kärkipäässä. Hilbert lähti pikapikaa Tukhoimaan ja sieltä Argentiinaan. Nämä asiat Hilbert kertoi ja paljon muutakin.

Hyvin sujui viikonloppu. Hilbert paistoi lihapullia ja otettiin punaviiniä ja paukkuja. Ennenkaikkea sain kuulla lähihistoriaa asiaa tuntevalta herrasmieheltä. Aamulla palasin Boniksen keskustaan junalla.

Myöhemmin tapasin Hilbertin ja hän kertoi hävinneensä tarjouskilpailun Boniksen satamanostureiden uusimisesta. Homma oli kaatunut koska hän ei saanut lainoille takauksia. Hilbert oli henkeen ja vereen bisnesmies. Hän edusti ja markkinoi mm. Valmetia ja wärtsilää.

Hyvät muistot jäivät tästä herrasmiehestä.

Ilkka Ylikojola

H. (ei varmistettu)

Ke, 16.02.2022 - 16:24

Eräänä keväisenä päivänä v. 1988 sain soiton Wärtsilä Oy:stä. Sieltä kerrottiin että heidän Etelä-Amerikan edustajansa haluaisi tavata htl Palacessa Hgissä. Menin mielenkiinnolla tapaamiseen. Siellä minua odotti hieno saksalaisrouva. Hän antoi korttinsa. Siinä luki; Augusta J.K. de Dalldorf Hilbert, Presidente, Hilbert Dartil S.A. Buenos Aires...
Hän kertoi agentuurista jonka hänen miesvainaansa oli perustanut yhdessä Argentiinan laivaston ex-amiraalin kanssa ja he edustivat suomalaisia yrityksiä Etelä-Amerikassa. Hän kertoi esimerkkinä kuinka he olivat välittäneet Wärsilän jäänmurtajan Argentiinaan. Emme ehtineet paljoa juttelemaan kun hänellä oli kiire lentokentälle, mutta hän pyyteli Buenos Airesiin. Hän oli siis salaperäisen Wilhelm Hilbertin kolmas(?)vaimo. Hilberistä tiedetään vähän mutta jotain. Mielenkiintoinen loppuepisodi sotatapahtumille8 oli asekauppias Hilbertin ja Ragnar Nordströmin Tukholmassa suorittama aselaskujen väärennys. Sen tarkoituksena oli estää LVK:ta lisäämästä Suomen asevelkaa Saksalle NL:n sotakorvaussaataviin...Mahtoikohan Hilbert enää koskaan käydä Suomessa, sitten kun vaaran vuodet olivat ohi? Muisteli; Hank

H. (ei varmistettu)

La, 16.04.2022 - 14:02

"Varustamon venäläisestä sihteeristä tuli toimitusjohtajan rakastajatar. Toimari varasti ERGO:lta 4,5Mmk..."
Tässähän on wanhaa hywää meininkiä, jota ei löydy enää? Joku vaan muuttaa asumaan Gaymolaan, ostaa Vaatehuoneelta valmispuvun
ja menee konttoriin laskemaan kassajärjestelmää, leikkien sitten laivalla suurta johtajaa, ja tullenkin tunnetuksi "johtaja J:na"😆

Lauri Vuorinen (ei varmistettu)

Ke, 04.05.2022 - 09:40

Tämä perämiehenä seilannut poika (Kari) oli M/s Annukka Aarniossa förstinä, olin hänen vahdissaan puolikkaana. Erittäin kielitaitoinen mies! Myöhemmin hän oli Annukassa myös Kipparina. Ennen luotsiksi siirtymistä Hankoon hän oli M/t Helioksessa kipparina.