Lisää uusi kommentti

Jäin lomalle alkuvuodesta 1980. Siihen aikaan ei enää maksettu ulos, vaan jäätiin lomalle ja työsopimus varustamoon oli voimassa toistaiseksi.

Kevättalvella alkoi radiosähköttäjien lakko. Suomessa oli maissa työmarkkinajärjestöt tehneet sopimuksia, joissa palkankorotukset olivat olleet 12% huitteilla. Merenkulkijoille tarjottiin aluksi 0% sitten 6 % korotuksia ja lakkoonhan se johti.

Aiemmin lakot olivat koskeneet Suomen satamiin tulleita laivoja. Tällä kertaa redarit julistivat koko maailman laajuisen työsulun. Lakkokin oli maailmanlaajuinen ja tramppilaivojen kipinätkin aloittivat lakon laivan tultua satamaan, niinkuin Jari kertoo.

Kuten nykyäänkin, tiedotusvälineet yhteen ääneen ajoivat työnantajien asiaa. Kipinäthän laskivat laivaväen palkat, josta työstä minullakin oli lähes kymmenen vuoden kokemus. Ei koskaan, ei missään laivassa milloinkaan, ei kenellekään oltu maksettu sellaisia palkkoja, mitä media väitti merenkulkijoitten ansaitsevan. Joko palkkatilastot oli tarkoituksella vääristelty, tai sitten niitä oli lihotettu lisäämällä varustamoiden suuripalkkaisten johtajien tienestit päälle.

Lakon aikana silloin tällöin varustamosta soitettiin ja tarjottiin jobia johonkin laivaan. Kuulema juuri sitä laivaa lakko ei koskenut. Varmistaessani liitosta tilannetta, olivat kaikki nämä tarjotut laivat myös lakon piirissä. Kun sitten otin uudelleen yhteyttä varustamoon, siellä suuresti hämmästeltiin, ettei sen laivan pitäisi olla lakossa.

Omasta puolestani hämmästelin sitä, että meille kerrottiin työantajien osaltaan rahoittavan ammattiliiton lakkorahastoa. Varustajien ansiosta saimme suurempaa lakkoavustusta. Kuten Jari kertoo, osa varustamoista teki liiton kanssa erillissopimuksen. Tuo 1000 mk korotus on ollut suuruusluokkaa 25% kuukausipalkasta.

Lakko päättyi toukokuun puolivälissä. Itsekin sain jobin saman tien. Kuitenkin kun liitosta varmistin, että laivaan voi lähteä, ei lakkoasiat olleet vielä sovitut sen laivan osalta. Vajaan viikon soittelin varustamon ja liiton väliä, ennenkuin molemmat osapuolet olivat yksimielisiä lähdöstäni laivaan.

Tiedotusvälineet pitivät suurta valitusta saamastamme 14% korotuksesta, koska maissa oli "jouduttu tyytymään" 12% korotukseen. Joskus seuraavana vuonna luin pikkuisen uutisen, että edellisen vuoden keskimääräinen palkankorotus maissa oli ollut 16%, kun mukaan laskettiin "teollisuuden liukumat".

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.
Oletko ihminen vai robotti - human visitor or robot?