Porin Höyrylaivaosakeyhtiö

Björneborgs Ångfartygsaktiebolag - Porin Höyrylaivaosakeyhtiö perustettiin 1898. Osakkaina oli lukuisia tunnettuja porilaisia liikemiehiä, kuten Antti Ahlström ja toimitusjohtajaksi palkattu Oskar Heine. Osakepääoma oli 600.000 markkaa.

Perustamisvuotena ostettiin kaksi höyrylaivaa: AINAMO Englannista ja ILMARI Alankomaista.

Yhtiötä seurasi alusta alkaen huono onni. AINAMO haaksirikkoutui Tanskan länsirannikolla jo hankintavuotenaan. Menetyksen tilalle varustamolle valmistui vuonna 1900 englantilaiselta telakalta OSMO.

Osakkeenomistajat saivat huonon kannattavuuden ja monien onnettomuuksien vuoksi viimein tarpeekseen 1909, jolloin myrskyisässä yhtiökokouk­sessa toimitusjohtajaksi valittiin Walter Alström. Yhtiö realisoitiin, mutta pääomasta ei saatu takaisin kuin 60 % laivojen hintojen romahduksen vuoksi.

ILMARI myytiin 1911 Ruotsiin ja OSMO 1910 Ahvenanmaalle ollen maakunnan ensimmäinen ulkomaanliikenteen rahtihöyry. Varustamon toiminnan loppumispäiväksi on kirjattu 15.5.1913.

Yhtiön toimitusjohtaja Oskar Heine (1854 - 1911) oli lähtenyt merille 15-vuotiaana ja valmistui merikapteeniksi 1879. Jäi maihin 1890 ja perusti Poriin laivaselvitysliikkeen 1892. Oli Portugalin ja Belgian varakonsuli ja Ranskan konsuliagentti. Oli pitkäaikainen luottamusmies monissa kaupungin toimikunnissa.

Heine oli maam­me merkit­tävimpien laivayhtiöiden asiamies, edusti lähes 50 maail­man eri puolilla toimivaa meri­vahinkojen vakuutusyhtiötä ja harjoitti myös kivihiilen tuontia.

Heine perusti Reposaareen laivaselvitysliikkeen 1894 ja seuraavana vuonna Oskar Heine & Co ahtausliikkeen, joka toimi Mäntyluodossa ja Reposaaressa. Sopimusahtaajana oli 1908 perustettu Hacklinin yhtiö. Heinen tuella Hacklin kasvoi vähitellen Porin suurimmaksi ahtaajaksi.

Oskar Heine koki aivoverenvuodon 1910 ja kuoli seuraavana vuonna. Hänen Poriin rakennuttamansa kivitalo Hallituskatu 9, myytiin seurakunnalle 1921 ja on nykyisin suojelukohde.

Lähteet:
Olli Sylvänne: Kokemäen Tessun Lönnqvistit ja Lindbäckit
Erkki Riimala: Navis Fennica Suomen Merenkulun historia II
Erkki Riimala, Suomalaisia höyrylaivoja 150 vuotta, kustantaja Suomen Höyrypursiseura ry